Viides luukku

Piparintuoksuista joulua tietenkin, ja kuinkas muuten kuin mummin reseptillä. Eikä mikään elämän myöhempi pipari voi milloinkaan voittaa lapsuuden reseptillä tehtyjen piparien ihanaa makua, tuntua ja tuoksua. Sillä nämä piparit maustuvat aina myös rakkailla lapsuuden muistoilla. Näen vieläkin silmissäni leipomistouhussa olevan isäni kaivamassa kaikkein isoimmalla lusikallamme seuraavaa kaulittavaa piparitaikinan kokkaretta isosta kattilasta, joka laitettiin heti taas takaisin kylmiöön odottamaan. Vanha puinen kaulin pyöri isän taitavissa käsissä ja läkkipeltisillä vanhoilla piparimuoteilla otettiin kaulitusta levystä tarkasti sommitellen pipareita ja siirrettiin ne suoraan mustille pelleille tai odottamaan jauhotetuille apupöydille. Pienet kaksosveljeni olivat tietenkin myös pöydän ääressä innoissaan leipureina oman taikinapalansa ja piparimuottinsa kanssa. Heillä oli hassut kaulaliinat sidottuina päähän ”kokkihatuiksi”. Äiti oli jo edellisenä päivänä kiehauttanut kuuman, tuoksuvan maustesekoituksen, jota olimme saaneet nuuhkia kauempaa ja isä sitten sekoittanut jauhot taikinaan, joka oli laitettu jähmettymään yön yli kylmiöön. Piparishow oli aina tarkkaa puuhaa, ettei yksikään pellillinen vaan päässyt kärähtämään mustaksi. Ja pipareita tehtiin meillä PALJON! Kaikkein isoin vihertävä Karhulan lasinen keittiötölkki oli täpötäynnä pipareita; oli ukkoa, akkaa ja possua, sydäntä ja ihan tavallisen piparikukkasen mallista tietenkin. Ja kylmiössä lisää jemmassa.

Äitini taikinaresepti on peräisin Porin suomalaisen yhteislyseon oppikoulun kotitaloustunneilta vuodelta 1957. Resepti on tietenkin alkujaan vanhempaa perua, mutta talousopettaja Sakki ei ollut tullut kertoneeksi oppilailleen sen enempää alkuperästä. Kun juttelimme äidin kouluajoista, hänelle tuli mieleen, miten vispipuuron kanssa oli taloustunnilla käynyt. Puuro vispattiin käsin ja oppilaat olivat menneet ulos lumihankeen vispaamaan puuroa. Sitä oli vispattu niin innolla, että lähipuukin oli lopulta puurossa ja oppitunnin jälkeen oppilailla olikin sitten vuorossa puun pesu.

Tässä nyt sitten teille tämä resepti kokeiltavaksi:

Mummin joulupiparit

Ainekset:

300 g voita tai margariinia

3 dl sokeria

3 dl siirappia

3 tl kanelia

2 tl neilikkaa

2 tl inkivääriä

3 kananmunaa

1,5 l vehnäjauhoja

2 tl soodaa 0,5 tl suolaa

Valmistaminen:

Kiehautetaan voi, sokeri, siirappi ja mausteet.

Jäähtyneeseen keitokseen lisätään kananmunat. Ei vaahdoteta.

Lisätään jauhot, joihin on lisätty sooda ja suola, sekoittamalla ne joukkoon. Taikinaa ei vaivata.

Annetaan taikinan levätä yön yli kylmässä.

Kaulitaan noin 3 mm levyksi, josta otetaan muotilla pipareita leivinpaperilla suojatulle uunipellille.

Paistetaan piparit kypsiksi 5-8 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Iloa leipomiseen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: