Bible Journaling

Mitä kätkeekään sisälleen sana Bible Journaling? Itse asiassa aika paljonkin. Bible on Raamattu, eikä siitä tässä vaiheessa sen enempää. Journal puolestaan on englanninkieliseltä merkitykseltään sekä aikakauslehti että päiväkirja – ja ranskan kielessä sana jour on päivä. Onko journaling sitten ”päiväkirjailua”? Nykyään sillä käsitetään myös persoonallista asioiden prosessointia kirjallisella tai kuvallisella tavalla. Itse tutustuin journal-metodiin aikoinaan Kristillisen kasvatuksen kursseilla – se oli tapa prosessoida opittua aineistoa henkilökohtaisella tavalla. Myöhemmin olen käyttänyt metodia mm. rippileirillä, missä loppukoe korvattiin sillä, että leiriläinen oli prosessoinut leirin aikana opetetut asiat kansioonsa erilaisilla tehtävillä. Viimeisenä päivänä leirin vetäjät kävivät sitten kaikkien leiriläisten kansiot läpi. (Muiden leirikiireiden takia sitä tehtiinkin sitten yötä myöten.) Huikeita, luovia sivuja!

Bible Journaling ei ole mikään ihan uusi juttu, vaikka niin voisi luulla tämän nykyisen journal-buumin keskellä. (Art Journal, plannerointi, bujoitu, Junk journal…). Vuosisatoja sitten oli jo nk. “Grangerizing”. Nimittäin vuonna 1769 James Granger julkaisi kirjan “Biographical History of England”, johon oli lisätty tyhjiä sivuja lukijan omaa kuvittamista varten. Suomenkielisestä Raamatusta on myös jo kauan ollut ”pastoriversio”, jossa on poikkeuksellisen leveät marginaalit omia muistiinpanoja varten. Minullakin on ollut sellainen. Tunnustanko…? Liimasin sen sivuille raamattuaiheisia kiiltokuvia. =) Alleviivaamista ja tekstin korostamista väreillä tekevät varmaan useimmat Raamatun lukijat. Samoin reunahuomautuksia.

Varta vasten tehtyjä Journal Raamattuja on englanninkielisinä uskomattoman monia. Kuvassa avoimena oleva Inspire Praise on minullakin – siinä on väritettävien kuvien lisäksi kuultopaperisivuja ja se on kyllä kaunis. Ainoa pettymyksenaiheeni oli se, että marginaali on pisteviivoitettu, mikä rajoittaa omaa piirtämistä. Pipliaseura on julkaissut Uuden Testamentin ja Psalmit journaltyylillä vahvemmalle paperille. (Sitä löytyy edelleen nettikaupasta: https://www.pipliakauppa.fi/tuote/bible-journaling-uusi-testamentti-ja-psalmit/

Heitetäänpäs pohdittavaksi kysymys, joka jakaa mielipiteitä. Raamattu on pyhä kirja ja Bible Journal -työskentelyssä yksi tyypillinen tapa on tehdä kuvitusta suoraan tekstin päälle. Joissain tapauksissa teksti on edelleen luettavissa ja joissain taas teksti peitetään kokonaan joko vahvoilla väreillä tai pohjustusaineilla. Saatetaan myös liimata kuvia suoraan tekstin päälle. Mitä sinä ajattelet tästä? Itse en (ainakaan vielä) osaa peittää tekstiä näkymättömiin, mutta minun puolestani muut voivat tehdä niin – kunhan heillä vaan on olemassa toinen Raamattu lukemista varten. =) Raamatun voi säilyttää myös kokonaan koskemattomana ja tehdä Bible Journaling -juttuja erilliseen vihkoon tai papereille. Bible Journaling tyylillä voi myös tehdä kortteja, kirjanmerkkejä, tauluja, tageja, memory dex-kortteja – mitä kukin nyt keksiikin. Miltä kuulostaisi Bible Journal -päivyri?

Tähän asti olen pohtinut Bible Journaling käytännön toteutukseen liittyviä juttuja. Entäpä sitten tällaisen työskentelytavan hengellinen sisältö? Onko siihen jotain erityisiä ohjeita? Totta kai on tarkoitus myös pohtia Sanan sisältöä, kun työstää kuvallisesti tai kirjoittaen jotain jaetta tai teemaa Raamatusta. Kuvataiteen yksi ominaisuus on sen meditatiivisuus. Piirustellessaan voi rukoilla, voi tehdä itsetutkistelua tai voi konkretisoida asioita kuviksi ja ymmärtää niitä helpommin. Voi vaikka piirtää kaikki rakkaat ihmiset kukkasina jonkun siunaavan raamatunkohdan ympärille. (Kirjoitan tänne jossain vaiheessa erikseen Rukous eli Prayer Journaling-teemalla.) Voi tutkia lukua tai kokonaista Raamatun kirjaa ja tehdä siitä itselleen vaikka omannäköisensä Art Journal -kirjasen. Itsetutkisteluun Raamatun kanssa on olemassa paljon materiaalia, jonka voi myös prosessoida kirjoittaen ja kuvittaen. (Siitäkin lisää myöhemmin…)

Porissa on muutaman vuoden kokoontunut Bible Journaling -ryhmä, josta voit tiedustella minulta viestillä. Facebookiin on myös perustettu ryhmä, joka on avoin kaikille (muualtakin Suomesta). Löydät ryhmän nimellä Bible Journaling Pori.

Iloa ja luovuutta Raamatun tutkimiseen sinulle!

2 thoughts on “Bible Journaling

Add yours

 1. Onko tuo pipliakaupan raamattu sellainen ohutsivuinen? Muistelen että olisi, joten eikö siitä tule läpi jos tussilla esim koristelee? Vai onko siitä eri versioita? Onko jossain paksumpisivuisia, tiedätkö?

  Tykkää

  1. Hei Pia!
   Suomenkielisenä ei varsinaista journaling-tyyppistä Raamattua vielä ole – voi olla että sille olisitäällä liian pienet markkinat. Pipliaseuran kirjassa on UT ja Psalmit, mutta se ei tosiaan ole kovin paksusivuinen ja se on myös pienikokoinen. Suurin osa Bible Journaling -harrastajista käyttääkin erillisiä Art Journal -tyyppisiä vihkoja ja osalla on englanninkielisiä Raamattuja.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: