Raparperia persialaisittain

Nyt on se aika, kun saadaan raparperipiirakkaa, raparperikiisseliä, raparperisimaa, raparperihilloa… Kyllä me suomalaiset osaamme syödä raparperimme ja muistamme jopa lisätä maitotuotetta ruokavalioomme raparperiaikana, koska ”raparperi syö kalkkia”. Ensireaktiomme ”raparperijauhelihakastikkeeseen” saattaa olla epäluulo ja kieltämättä makuun pitää hieman totutella. Sama se on toisinkin päin – suolaisena ruokana syötävä raparperi näyttää muualta tulleen silmissä epäilyttävältä makeassa piirakassa.

Raparperi on myös sanana mielenkiintoinen. Monella kielellä se kuulostaa lähes samalta; rhubarb (englanti), rabarbra (norja), ruibarbo (espanja ja portugali), rabarbar (puola) jne. Suomessa on raparperiä kasvatettu yli sata vuotta ja se on useimmiten annettu lahjaksi tai viety kottina mukana muutettaessa uuteen paikkaan entisiltä asuinsijoilta. Suomen Luonnonvarakeskus kartoitti suomalaiset raparperit vuosina 2015-17 ja selvisi, että vanhoista lajikkeista yli puolet on samaa, hyväksi todettua Queen Victoriaa. Jos sinun pihallasi kasvaa raparperi, joka on sisältä punainen tai valkoinen – onneksi olkoon! – raparperisi on harvinaisempaa (ja makeampaa) kantaa. Voisin mieluusti tulla hakemaan kotin sellaisesta -raparperi-intoilija kun olen. Täytyy tänä kesänä laittaa tänne resepteihin vielä meidän toinen innostuksen aiheemme; raparperiketsuppi. =)

Mutta nyt siis – kokkaillaanpa eksoottista persialaista ruokaa:

Persialainen raparperi-liha-pata

Ainekset

 • öljyä paistamiseen
 • 400 g lammasta, hirveä tai nautaa, voi tehdä jauhelihasta
 • voi kokeilla lisätä myös pekonia, jos on vähärasvainen liha
 • 1 iso sipuli
 • 5 pienehköä valkosipulin kynttä
 • ½ tl suolaa (jätä pois, jos liha on suolattua)
 • lipstikkaa
 • 3½ dl vettä
 • 1 lihaliemikuutio
 • 1 ml muskottia
 • 1/2 tl juustokuminaa
 • reilu ½ dl tuoretta minttua (silputtuna mitattu)
 • 350 g eli noin 6 dl raparperia pieneksi kuutioituna
 • 2½ rkl sokeria
 • 1 tl mustapippuria
 • reilusti tuoretta persiljaa

Valmistaminen

 1. Ruskista liha kunnolla
 2. Lisää vähitellen sipulit, mausteet ja vesi
 3. Laita kansi päälle ja anna hautua hyvin, käytetyn lihan mukaan ½–2 h (riista vaatii pidemmän kypsytyksen ja lammaskin vaan paranee hautuessaan)
 4. Lisää pataan minttu, raparperi, sokeri ja mustapippuri ja anna hautua vielä noin 10–15 minuuttia – ei kuitenkaan kovin pitkään, koska raparperi hajoaa muuten
 5. Lisää tarvittaessa vettä
 6. Persilja silputaan ja lisätään aivan lopuksi
 7. Tarjoile persialainen raparperipata riisin kanssa. Tietenkin voit kokeilla myös couscousia ja suomalaisittain perunaakin. =) Tämä on niitä ruokalajeja, jotka ovat melkein parempia seuraavana päivänä, koska raparperin maku on tasaantunut – eli voi hyvin tehdä kerralla isomman annoksen ja syödä useampana päivänä.

Iloa kokeiluun!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: