Naurettavan ihmeellistä

Joskus asiat ovat niin kummallisia, että me häkellymme ja on vaikea uskoa kuulemaansa todeksi. On aika tavallista, että meitä alkaa silloin naurattaa.

Saara nauroi myös makeasti. Tiesitkö, että Saara on hepreaksi  שרה  Sarah ja tarkoittaa ruhtinatarta. Ruhtinattaren nauru. =)

Raamatussa Mooseksen kirjoissa kerrotaan, että he olivat Aabrahamin kanssa asettuneet paimentolaistelttoineen ja lampaineen Mamren tammistoon. Eräänä päivänä sinne saapui kolme tuntematonta miestä, joita Aabraham tahtoi palvella. Saarakin leipoi heille leipää ja miehille laitettiin ruokaa pitkän kaavan mukaan niin kuin siihen aikaan oli tapana.

(Sain muuten toisenlaisesta ajankäytöstä pienen opetuksen, kun olimme aikoinaan Etiopiassa ja tien päällä. Puolimatkassa oli majatalo, jossa oli mahdollisuus syödä. Minä onneton erehdyin tilaamaan kanaa. Siinäpä sitten katselin, kun paikan isäntä lähti viidakkoveitsensä kanssa pihamaalla juoksemaan kanaparven perässä. Ja sehän kesti ennen kuin se kana oli lautasellani asti. Ei niin kovin onnistunut valinta, kun silloin oli turvallisuussyistä ehdittävä aina valoisan aikana paikasta toiseen.)

Palataanpa Mamren tammistoon. Saara kuunteli salaa teltan kätkössä Aabrahamin ja miesten keskustelua. Kun Jumala sitten ilmoitti näiden ihmishahmoisten enkelien kautta, että Saara saisi vielä vauvan, Saaraa alkoi tietenkin naurattaa – olihan hän jo 90-vuotias ja Aabrahamkin kohta 100! Kun enkeli totesi Aabrahamille, että Saara nauraa, niin Saara tietenkin kuuli myös sen ja pelästyi. Hän tuli esiin ja väitti peloissaan, ettei hän ollut nauranut lupaukselle, mutta Jumala totesi enkelin kautta, että kyllä Saara nauroi – eikä siihen ollut vastaansanomista.  1. Moos. 18

Onhan se ihan järjetöntä, että joku vanha mummo saisi vielä lapsen. Taitaisi naurattaa meitäkin, jos joku nyt väittäisi, että vanhainkodissa lähes satavuotias mummeli odottaisi vauvaa. Siitä kertoisivat uutisissa kaikkien maiden televisiokanavat ja tiedemiehetkin olisivat ymmällään.  Raamattu kertoo, että Saara kyllä oli vielä vanhana niin kaunis nainen, että jotkut kuninkaatkin tavoittelivat häntä itselleen Aabrahamilta, mutta ei Saara siltikään voinut enää saada lasta ilman Jumalan ihmettä.

Jumala ei Saaran naureskelun takia perunut Aabrahamille antamaansa lupausta. Jumala on huumorintajuinen ja niinpä hän määräsi, että pojalle, jonka Saara synnytti, annetaan nimi Iisak, joka on hepreaksi יצחק  Jizhak. Nimi tarkoittaa suomeksi ”hän nauraa”. Saara saikin sitten nauraa ilosta, eikä enää epäuskoisena, kun tuo kauan toivottu vauva syntyi heille.

Saara sanoi: ”Jumala on antanut minulle aiheen iloon ja nauruun, ja jokainen, joka tästä kuulee, iloitsee ja nauraa minun kanssani.”   1. Moos. 21:6

Jumalan maailmassa asiat tapahtuvat toisin kuin meidän ihmisjärkemme päättelee. Saara sai vauvan vanhalla iällä ja Maria puolestaan oli neitsyt, joka synnytti Jumalan pojan, Jeesuksen. Nämä ovat suuria ihmeitä, joita ihmisen on vaikea ymmärtää. Mutta sama taivaallinen logiikka on totta pienemmässäkin mittakaavassa; meidän elämässämme. Jumala sallii meidän joskus joutua mahdottomuuden eteen, että hän saa osoittaa rakkauttaan ja ratkaista jotain sellaista, johon meidän oma ymmärryksemme tai voimavaramme eivät riitä. Hän on kaikkivaltias. Kun saamme nähdä hänen ihmeitään arkemme keskellä, kuinka silloin käykään? Meidät täyttää suuri ilo! Me saamme nauraa Saaran lailla ja kiittää ihmeellistä Jumalaa. Paavali kirjoittaa siitä filippiläisille:

Iloitkaa aina Herrassa! Vieläkin minä sanon: iloitkaa! Tulkoon teidän lempeytenne kaikkien ihmisten tietoon. Herra on lähellä. Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi, ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa. Fil. 4:4-7

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: