Älä pelkää!


Sanotaan, että Raamatusta löytyy ainakin 365 kertaa eli vuoden jokaiselle päivälle rohkaisun sana siitä, että meidän ei tarvitse pelätä eikä myöskään murehtia. 365 -ajatuksen taustalla on juutalaissyntyinen ateisti, uskoontullut ja papiksi opiskellut Richard Wurmbrand, joka aikoinaan opetteli ulkoa lohduttavan jakeen vuoden jokaiselle päivälle. Myöskin juuri sille karkausvuoden ylimääräiselle päivälle helmikuussa 1948, jolloin hänet vangittiin uskonsa tähden. Tuon päivän jae oli Ps. 56:3: ”Mutta sinä päivänä, jota minä pelkään, minä turvaan sinuun.” Richard Wurmbrand oli uskonsa tähden Romanian vankiloissa 14 vuotta ja teki vapauduttuaan vaimonsa Sabinan kanssa vuosikymmeniä työtä vainotun seurakunnan hyväksi Marttyyrin ääni – järjestönsä kautta. Hänen samannimiseen elämänkertaansa perustuva elokuva ”Tortured for Christ” sai ensi-iltansa juuri viime vuonna.

Raamatussa ”Älä pelkää!” – lupaus on ensimmäisenä annettu Abrahamille, josta puhutaan uskon isänä. ”Älä pelkää, sillä minä olen sinun kanssasi.” (1. Moos. 26:24) Hepreankielinen sana yare tarkoittaa pelätä, olla kauhuissaan, mutta myös kunnioittaa. Muiden kielten raamatunkäännöksissä pelko tai kauhu -sanoilla (fear, afraid, terror) käännettyjä heprean- tai arameankielisiä sanoja löytyy Vanhasta Testamentista monia, mm. ’arats, charad, chathath, rakak, chaphaz Uudessa Testamentissa pelko on kreikaksi phobeo.

Raamatussa pelkoon liittyviä sanoja on käytetty moninkertaisesti enemmän siihen kehotukseen ja joskus ihan varoitukseen, että me pelkäisimme Herraa. Sana kertoo myös tarkkaan Herran pelon siunauksista sekä kunnioituksen puutteen seurauksista. ”Herran pelko on viisauden alku, hyvä ymmärrys kaikille, jotka sitä noudattavat.” (Ps. 111:10)

Mietin joskus kuinka meidän aikamme ihminen osaa kunnioittaa Jumalaa, kun me emme kulttuurissamme enää välttämättä opi kunnioittamista tai tervettä ”herranpelkoa”. Uskon silti, että ihminen, joka on aidosti kohdannut Jumalan pyhyyden, tuntee sydämessään tervettä pelkoa ja kunnioitusta Herraa ja hänen Sanaansa kohtaan, ja ymmärtää myös oman syntisyytensä syvyyden. Kirjeessään filippiläisille Paavali kehottaa meitä;”Ahkeroikaa peläten ja vavisten oman pelastuksenne hyväksi”. (Fil. 2:12)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: